Skąd ten zapach świeżo upieczonego chleba w naszej Bibliotece? To za sprawą Warsztatów Pieczenia Chleba na Zakwasie, które 5 października zgromadziły sporą liczbę uczestniczek i uczestników. Chętnych było trzy razy tyle, liczba telefonów w sprawie zapisów absolutnie nas zaskoczyła! Ale i ucieszyła.
Bartłomiej Pawlaczyk jest znanym wrocławskim trenerem zdrowego odżywiania i oddechu, który w stolicy Dolnego Śląska prowadzi Szkołę Zdrowego Odżywiania. Podczas warsztatów pokazał, jak zrobić chleb foremkowy na żytnim zakwasie, jak dbać, żeby rósł. Okazało się, że warto go nie tylko przechowywać w ciepłym miejscu, dokarmiać, ale także…mówić do niego! Poznaliśmy zasady wypieku. Był to powrót do tradycji, do tego, z czym nam się kojarzy dzieciństwo - z zapachem chleba.
Zakwas, który przywiózł ze sobą Pan Bartłomiej, dostał 10 lat temu od znajomego. Więc zakwas swoje latka ma. Jego zaczyn otrzymał każdy uczestnik spotkania, by móc na nim wypiekać swoje pieczywo. Wszyscy zostali także obdarowani skryptem, do którego można w każdej chwili wrócić. Do wypiekania wystarczy zwykły piekarnik i podstawowe składniki. Najważniejsze to zrozumieć zakwas. Nie można się bać, a jeżeli nam nie wychodzi, trzeba wiedzieć, jakie elementy poprawić, żeby móc się cieszyć zapachem i smakiem swojego, własnoręcznie wykonanego chleba wtedy, kiedy tylko tego zapragniemy.
To były bardzo udane warsztaty. Uczestnicy, wychodząc, prosili o więcej tego typu spotkań. Cieszy nas także fakt, że młode pokolenie też chce brać udział w tego rodzaju spotkaniach, by później piec w gronie rodzinnym, podtrzymując lub tworząc rodzinne tradycje.
Wydarzenie zrealizowane w ramach zadania "Opowieści o tradycji, w których smakuje przeszłość". Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska. Edycja 2024.